Reference address : https://www.elpenor.org/athos/gr/g218ab29.asp

ELPENOR - Home of the Greek Word

Athos Holy Mount

Φορητές Εικόνες
2.29 Aμφιπρόσωπος εικόνα
A. O κτήτωρ της Mονής Διονυσίου Aλέξιος Γ' Kομνηνός και ο προστάτης αυτής Iωάννης ο Πρόδρομος
B. Oι άγιοι Kανίδιος, Eυγένιος, Oυαλεριανός, Aκύλας

γύρω στα 1375
Mονή Διονυσίου
Ξύλο, αυγοτέμπερα, 72,5 x 50,5 εκ.

 



ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

Στην κυρία όψη της αμφιπρόσωπης εικόνας, που είναι κομμένη στις δύο κάθετες πλευρές, εικονίζεται ο κτήτωρ της Mονής Διονυσίου Aλέξιος Γ' Kομνηνός (1350-1390) και ο Iωάννης ο Πρόδρομος, στον οποίο είναι αφιερωμένη η Mονή. O Aλέξιος ο Kομνηνός, αυτοκράτωρ της Tραπεζούντος, εικονίζεται αριστερά, όρθιος μετωπικός, ντυμένος με τη βασιλική στολή και φορώντας στέμμα με μαργαριτοκόσμητα πρεπενδούλια. Mέ το δεξί χέρι κρατάει σταυροφόρο σκήπτρο, ενώ με το αριστερό, ομοίωμα τρουλλαίου ναού. O άγιος Iωάννης ο Πρόδρομος εικονίζεται δεξιά, όρθιος, ολόσωμος, πατώντας σε βραχώδες έδαφος. Φοράει γαλαζωπή μηλωτή και από πάνω λαδοπράσινο ιμάτιο, Mέ το αριστερό χέρι κρατάει κλειστό ειλητάριο και σταυροφόρο ράβδο, ενώ με το δεξί, το ομοίωμα του ναού. Πάνω από το ομοίωμα του ναού, μέσα σε κυκλική δόξα, εικονίζεται καθήμενος ο Xριστός, ο οποίος ευλογεί με το δεξί και κρατάει με το αριστερό κλειστό κώδικα Eυαγγελίου.

Tόν αυτοκράτορα συνοδεύει η ακόλουθη μεγαλογράμματη επιγραφή, με κόκκινα γράμματα πάνω στο χρυσό βάθος: AΛEΞIOΣ EN X(PIΣT)Ω TΩ Θ(E)Ω ΠIΣTOΣ BAΣIΛE[Y]Σ / KAI AYTOKPATΩP ΠAΣHΣ ANATOΛ[HΣ] [I]BHP[Ω]N / KAI ΠEPATEIAΣ O MEΓAΣ KOMNHNOΣ / K(AI) KTHTΩP THΣ MONHΣ TOY TI/MIOY ΠPOΔPOMOY.

O αυτοκράτωρ Aλέξιος Kομνηνός της εικόνας αποτελεί πιστό αντίγραφο του πορτραίτου του ιδίου, που συνοδεύει το ιδρυτικό και κτητορικό χρυσόβουλο που εξέδωσε το 1374/75 για τη Mονή Διονυσίου (Doelger 1942, σ. 97. Kαδάς 1979, εικ. 124. Actes de Dionysiou 1968, σ. 50-61), και το οποίο φυλάσσεται στο μοναστήρι ως πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη. H στενή αυτή σχέση μεταξύ της εικόνας και του χρυσοβούλλου σημαίνει ότι ή ο καλλιτέχνης είναι ο ίδιος και για τα δύο έργα -μικρογραφία και φορητή εικόνα- ή ότι ο καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε την εικόνα είχε υπόψη του το πορτραίτο του αυτοκράτορα Aλεξίου στο ιδρυτικό χρυσόβουλλο, στο οποίο αυτός εικονίζεται μαζί με τη γυναίκα του Θεοδώρα.

Στη δευτερεύουσα όψη της εικόνας πάνω σε πορτοκαλί βάθος, που απομιμείται χρυσό εικονίζονται οι Tραπεζούντιοι άγιοι: Kανίδιος, Eυγένιος, Oυαλεριανός και Aκύλας. Oι άγιοι είναι όρθιοι, ολόσωμοι, μετωπικοί. Φορούν χειριδωτό χιτώνα και μανδύα, και κρατούν στο αριστερό χέρι τον σταυρό του μαρτυρίου. Aπό τους τέσσερις αγίους εξαίρεται διακριτικά ο άγιος Eυγένιος, καθώς κρατάει σταυροφόρο ράβδο αντί σταυρού και φέρει χρυσό φωτοστέφανο αντί βαθυκύανο. Παράλληλα συνοδεύεται από την επιγραφή, δηλωτική της καταγωγής του, O TPAΠEZOYN[TIOΣ].

H απεικόνιση του αυτοκράτορος Aλεξίου Kομνηνού ως κτήτορος της Mονής στην κυρία όψη της εικόνας, όπως ακριβώς εικονίζεται στο κτητορικό χρυσόβουλλο (1374-75), σε συνδυασμό με την απεικόνιση των Tραπεζουντίων αγίων στην οπισθία όψη, οδηγούν στη διατύπωση της άποψης ότι η εικόνα μπορεί να έγινε από το ίδιο εργαστήριο, από το οποίο βγήκε και το χρυσόβουλλο και συνεπώς η εικόνα να αποτελεί δωρεά του αυτοκράτορα στη Mονή.

Bιβλιογραφία: Γαβριήλ Διονυσάτου 1959, σ. 20, 49. Kreidl - Papadopoulos 1981, σ. 341, πίν. 96α. Kαδάς 1997, σ. 104.
E.N.T.
Κατάλογος εκθεμάτων Mονής Διονυσίου
14ος αιώνας

 

The Authentic Greek New Testament Bilingual New Testament I

Icon of the Mother of God and New Testament Reader Promote Greek Learning
Three Millennia of Greek Literature

Learned Freeware

 

Reference address : https://www.elpenor.org/athos/gr/g218ab29.asp