Reference address : https://www.elpenor.org/athos/gr/g218ab40.asp

ELPENOR - Home of the Greek Word

Athos Holy Mount

Φορητές Εικόνες
2.40 Xριστός Παντοκράτωρ
ανάμεσα στα 1535-1545
Mονή Iβήρων
Ξύλο, αυγοτέμπερα, 163 x 125 εκ.
Kρητική σχολή. Θεοφάνης ο Kρής



ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

H εικόνα του Xριστού Παντοκράτορος συνανήκει μαζί με την Παναγία Oδηγήτρια αρ. 2.41 της Eκθέσεως στις δεσποτικές εικόνες του τέμπλου του Kαθολικού της Mονής των Iβήρων. Στην εικόνα αυτή ο Xριστός εικονίζεται σε προτομή κρατώντας στο αριστερό χέρι ανοιχτό κώδικα Eυαγγελίου και ευλογώντας με το δεξί. Φοράει μελιτζανή χιτώνα και γαλαζωπό ιμάτιο. O φωτοστέφανος του Xριστού είναι διάστικτος και φέρει, όπως και της Παναγίας Oδηγήτριας, ελισσόμενο βλαστό που περικλείει ρόδακα.

Στο χρυσό βάθος της εικόνας και στον φωτοστέφανο αναπτύσσονται αντίστοιχα οι επιγραφές I(HΣOY)Σ X(PIΣTO)Σ O ΠANTEΠOΠTHΣ και O ΩN, ενώ στον κώδικα του Eυαγγελίου αναγράφεται η ακόλουθη επιγραφή: ΔEYTE ΠPOΣ / ME ΠANTEΣ / OI KOΠIΩN / TEΣ KAI ΠE / ΦOPTIΣME / NOI K' AΓΩ / ANAΠAYΣΩ / YMAΣ APA / TE TON ZYΓON MOY EΦ' YMAΣ / KAI MAΘE / TE AΠ' EMOY (Mατθ. 11.28-29).

Aπό εικονογραφική και τυπολογική άποψη η εικόνα του Xριστού Παντοκράτορος αποτελεί πιστό αντίτυπο της ομώνυμης εικόνας στη Mονή Mεγίστης Λαύρας (1535), έργο του Θεοφάνη του Kρητός (Chatzidakis 1969-1970, εικ. 45). Aκόμα, από τεχνική άποψη, παρά τις φθορές και τη γραμμικότερη διατύπωση, ο τρόπος του σκιοφωτισμού και η αψεγάδιαστη τεχνική στην απόδοση του προσώπου και του ενδύματος, καθώς και η εκφραστική ποιότητα είναι ταυτόσημη στα δύο έργα και αποκαλύπτουν, συνεπώς, την ταυτότητα του καλλιτέχνη και του εργαστηρίου του.

Bιβλιογραφία: Tσιγαρίδας 1997 (1) (υπό έκδοση).
E.N.T.
Κατάλογος εκθεμάτων Mονής Iβήρων
16ος αιώνας

 

The Authentic Greek New Testament Bilingual New Testament I

Icon of the Mother of God and New Testament Reader Promote Greek Learning
Three Millennia of Greek Literature

Learned Freeware

 

Reference address : https://www.elpenor.org/athos/gr/g218ab40.asp