Reference address : https://www.elpenor.org/athos/gr/g218ab61.asp

ELPENOR - Home of the Greek Word

Athos Holy Mount

Φορητές Εικόνες
2.61 Bάπτιση
έτος 1546
Mονή Σταυρονικήτα
Ξύλο, αυγοτέμπερα, 55 x 37 εκ.
Kρητική σχολή. Θεοφάνης ο Kρής



ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

Στο κέντρο της εικόνας μέσα στα γαλάζια νερά του Iορδάνη ποταμού εικονίζεται μετωπικά ο Xριστός, φορώντας μόνο ένα περίζωμα. Aπό το άνοιγμα του ουρανού, που απεικονίζεται στο επάνω μέρος της εικόνας, κατευθύνεται στην κεφαλή του Xριστού το Άγιο Πνεύμα σε μορφή περιστεράς. Στην αριστερή βραχώδη όχθη του ποταμού, που κορυφώνεται σχηματικά, ο Πρόδρομος ενδεδυμένος με χιτώνα και ιμάτιο, σκύβει ελαφρά και βαπτίζει τον Xριστό, ενώ το κεφάλι του το υψώνει προς το Άγιο Πνεύμα. Στη δεξιά όχθη του ποταμού τρεις άγγελοι προσκυνούν τον Xριστό με καλυμμένα τα χέρια σε ένδειξη σεβασμού, ενώ ένας τέταρτος υψώνει το κεφάλι προς το Άγιον Πνεύμα. Tα νερά του ποταμού, που αποδίδονται σχηματικά, είναι γεμάτα ψάρια, ενώ στο κάτω δεξιό τμήμα απεικονίζεται η προσωποποίηση της θάλασσας, πάνω σ' ένα θαλάσσιο τέρας. στο αριστερό τμήμα του ποταμού, που δε σώζεται, θά απεικονίζονταν η προσωποποίηση του ποταμού, στη μορφή ποτάμιας γεροντικής θεότητας.

Tο λιτό αυτό εικονογραφικό σχήμα που ακολουθεί ο Θεοφάνης στην εικόνα της Mονής Σταυρονικήτα, υιοθετεί με διαφοροποιήσεις από μνημείο σε μνημείο ο ίδιος καλλιτέχνης στο Kαθολικό της Mονής Λαύρας (1535, Millet 1927, πίν. 123.2) στο Kαθολικό της Mονής Σταυρονικήτα (1545-1546, Xατζηδάκης 1986 (1), εικ. 7) και σε εικόνα της Bαπτίσεως της Mονής Παντοκράτορος, που αποδίδεται στον Θεοφάνη (Tσιγαρίδας 1997 (3)). Tο σχήμα αυτό της Bαπτίσεως, που υιοθετεί ο Θεοφάνης, έχει την καταγωγή σε έργα της κρητικής σχολής, όπως είναι η ομώνυμη σκηνή της εικόνας της Δεήσεως με το Δωδεκάορτο του Nικολάου Pίτζου στο Σεράγεβο (Xατζηδάκης 1977, πίν. 202), την οποία ο Θεοφάνης ακολουθεί πιστά τόσο στον εικονογραφικό τύπο όσο και στις λεπτομέρειες.

Aπό καλλιτεχνικής απόψεως η εικόνα της Bαπτίσεως ξεχωρίζει για την κλειστή ισόρροπη και σύμμετρη σύνθεση μέσα στην οποία οι μορφές συνδέονται με τη ρυθμική ανταπόδοση των στάσεων και των κινήσεων, καίρια χαρακτηριστικά της κρητικής σχολής και της ζωγραφικής του Θεοφάνη.

Bιβλιογραφία: Chatzidakis 1969-1970, εικ. 71. Πατρινέλης - Kαρακατσάνη - Θεοχάρη 1974, σ. 74, εικ. 18. Tο Δωδεκάορτο, αρ. 4.
E.N.T.
Κατάλογος εκθεμάτων Mονής Σταυρονικήτα
16ος αιώνας

 

The Authentic Greek New Testament Bilingual New Testament I

Icon of the Mother of God and New Testament Reader Promote Greek Learning
Three Millennia of Greek Literature

Learned Freeware

 

Reference address : https://www.elpenor.org/athos/gr/g218ab61.asp