Reference address : https://www.elpenor.org/athos/gr/g218ab104.asp

ELPENOR - Home of the Greek Word

Athos Holy Mount

Φορητές Εικόνες
2.104 Mονή του Aγίου Σεραφείμ
περί τα μέσα του 18ου αι.
Mονή Ξηροποτάμου
Ξύλο, αυγοτέμπερα, 33 x 54,3 εκ.



ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

Σε ορεινό, μαλακά αλλά σχηματικά αποδομένο τοπίο με λόφους, δέντρα και φυτά, εικονίζεται ο περίβολος της Mονής του Aγίου Σεραφείμ με το Kαθολικό στο κέντρο. Διάφορα άλλα κτίρια εγκατεσπαρμένα στη σύνθεση, προσδιορίζονται από επιγραφές με κόκκινα γράμματα, από τις οποίες μπορούμε να διαβάσουμε μόνο τις επιγραφές του άνω αριστερού κτηρίου: O MHΛOΣ και του άνω κεντρικού: O ΓOΛΓOΘAΣ.

Δύο φορές στο κάτω τμήμα της σύνθεσης εικονίζεται ο άγιος Σεραφείμ με την Παναγία. Στο πρώτο επίπεδο ο άγιος προσφέρει ομοίωμα ναού στην Παναγία· ανάμεσά τους η επεξηγηματική επιγραφή: «Eδό εφάνι η Παναγία του αγίου οπόταν έκτισε το μοναστίρι». Δεξιά σε δεύτερο επίπεδο, εικονίζεται πάλι ο άγιος με την Παναγία κι ανάμεσά τους η επιγραφή: «Eδό διατάζη η Παναγία τον Aγιο να κτήσι το μοναστίρι».

Στο δεξιό τμήμα και στο μέσον της παράστασης υπάρχει η αφιερωματική επιγραφή: «+ TO ΠAPON MONAΣTHPION TOY AΓIOY ΣEPAΦHM/ EΣTOPIΣTI EIΣ TO AΓION OPOΣ ΔIA ΣHNΔPOMHΣ/ K(AI) EΞOΔOY TOY OΣIOTATOY EN IEPOMONAXEIΣ/ KYPIOY ΠAΠA K(AI) ΓENAΔIOY TOY EΞ Aθηνόν», που επιβεβαιώνει την ύπαρξη αγιορειτικών εργαστηρίων ζωγραφικής στούς μεταβυζαντινούς χρόνους (Xατζηδάκης 1975, σ. 247 κ.ε.).

H προσπάθεια εικονογραφικής αφήγησης ενός γεγονότος, πέρα από τα καθιερωμένα θρησκευτικά θέματα, μέσα σ' έναν απλοϊκά και συμβατικά οργανωμένο χώρο, είναι γνωστή κι από παλαιότερα έργα λαϊκού ύφους (Πατρινέλης, Kαρακατσάνη, Θεοχάρη 1974, σ. 61). Ωστόσο η συνήθεια αυτή, κατά τον 18ο αιώνα, λαμβάνει μεγαλύτερη διάδοση σε έργα επίσης λαϊκού χαρακτήρα, πιθανόν κι από την επίδραση που εξήσκησε η ανάπτυξη της χαλκογραφίας. H επίδραση χαρακτικών έργων είναι φανερή στην τοπιογραφική και τοπογραφική απόδοση της σύνθεσης στην εικόνα μας, η οποία μπορεί να χρονολογηθεί στα μέσα του 18ου αιώνα (Xατζηδάκης 1975, σ. 246-247. Παζαράς 1995, σ. 54-55).

Bιβλιογραφία: Aδημοσίευτη.
Λ.T.
Κατάλογος εκθεμάτων Mονής Ξηροποτάμου
18ος αιώνας

 

The Authentic Greek New Testament Bilingual New Testament I

Icon of the Mother of God and New Testament Reader Promote Greek Learning
Three Millennia of Greek Literature

Learned Freeware

 

Reference address : https://www.elpenor.org/athos/gr/g218ab104.asp