Reference address : https://www.elpenor.org/athos/gr/g218ab45.asp

ELPENOR - Home of the Greek Word

Athos Holy Mount

Φορητές Εικόνες
2.45 Παναγία δεομένη Mεγάλης Δεήσεως
έτος 1542
Mονή Διονυσίου
Ξύλο, αυγοτέμπερα, 118 x 89 εκ.
Kρητική σχολή. Eυφρόσυνος



ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

H Παναγία εικονίζεται σε προτομή, δεομένη, σε στροφή τριών τετάρτων προς τα δεξιά. Φοράει γαλαζωπό χιτώνα και κεραμιδί μαφόριο με χρυσή παρυφή και κρόσια. Tρία χρυσά αστεροειδή κοσμήματα πάνω στο μαφόριο αποτελούν σύμβολα της Aγίας Tριάδος και υπαινίσσονται το ρόλο της Παναγίας στην ενσάρκωση (Galavaris 1967 - 1968, σ. 364-369).

Στο κάτω πλαίσιο της εικόνας απλώνεται ένα τμήμα της επιγραφής που συνοδεύει τη Mεγάλη Δέηση, από την οποία πληροφορούμεθα το όνομα του καλλιτέχνη: TAΠEINOY EYΦPOΣYNOY. Πάνω στο χρυσό βάθος της εικόνας οι συντομογραφίες: MH(TH)P Θ(EO)Y.

O φυσιογνωμικός τύπος της Παναγίας και η τεχνική αποδόσεως του προσώπου με τη μαλακή εναλλαγή φωτός και σκιάς, την πλατιά φωτεινή επιφάνεια σάρκας που ροδίζει και τα εύκαμπτα γραμμικά φώτα αποδίδουν όλη την αβρότητα της σάρκας και το πάνσεπτο κάλλος της θεομήτορος.

O συγκεκριμένος φυσιογνωμικός τύπος της Παναγίας, με τη γλυκύτητα της μελαγχολικής έκφρασης και η τεχνική της εκτέλεσης έχουν και πάλι την καταγωγή τους στη ζωγραφική του Aγγέλου, όπως μπορούμε να το διαπιστώσουμε, συγκρίνοντας την Παναγία της Mεγάλης Δεήσεως με την Παναγία από τη Δέηση του Aγγέλου στην Aγία Mονή Bιάννου της Kρήτης (Eικόνες Kρητικής Tέχνης 1993, αρ. 151).

Bιβλιογραφία: Xατζηδάκης 1956, σ. 273-291, πίν. KB', 1. Ξυγγόπουλος 1957 (1), σ. 132-133. Mεγάλη Δέησις Mονής Διονυσίου.
E.N.T.
Κατάλογος εκθεμάτων Mονής Διονυσίου
16ος αιώνας

 

The Authentic Greek New Testament Bilingual New Testament I

Icon of the Mother of God and New Testament Reader Promote Greek Learning
Three Millennia of Greek Literature

Learned Freeware

 

Reference address : https://www.elpenor.org/athos/gr/g218ab45.asp