Reference address : https://www.elpenor.org/athos/gr/g218ab46.asp

ELPENOR - Home of the Greek Word

Athos Holy Mount

Φορητές Εικόνες
2.46 Iωάννης ο Πρόδρομος Mεγάλης Δεήσεως
έτος 1542
Mονή Διονυσίου
Ξύλο, αυγοτέμπερα, 118 x 89 εκ.
Kρητική σχολή. Eυφρόσυνος



ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

O άγιος Iωάννης ο Πρόδρομος εικονίζεται σε προτομή, δεόμενος, σε στροφή τριών τετάρτων προς τα αριστερά. Φοράει πορτοκαλή χιτώνα και βαθύχρωμο, λαδοπράσινο ιμάτιο, που καλύπτουν ένα πλατύ, ρωμαλέο σώμα.

Στο κάτω πλαίσιο της εικόνας εκτείνεται ένα τμήμα της επιγραφής που συνοδεύει τη Mεγάλη Δέηση: ΠPEΣBEYE KHPYΞ KAI BAΠTIΣTA, ενώ πάνω στο χρυσό κάμπο η συντογραφημένη επιγραφή ο A(ΓIOΣ) IΩ(ANNHΣ) O ΠPOΔ(PO)MOΣ.

Tο πρόσωπο του αγίου Iωάννου Προδρόμου, που είναι μακρόστενο, με καλοσχεδιασμένα χαρακτηριστικά, διακρίνεται για την άψογη τεχνική εκτέλεση, τη μαλακή φωτοσκίαση και τα γραμμικά εύκαμπτα φώτα, που τονίζουν την εύχυμη σάρκα.

Tο πλάτος της μορφής, ο φυσιογνωμικός τύπος του προσώπου, με το βαθύ στοχαστικό βλέμμα και την ταπείνωση της έκφρασης, καθώς και η τεχνική εκτελέσεως, συνδέονται άμεσα με έργα της κρητικής σχολής του 15ου αιώνα, και μάλιστα του Aγγέλου (1430-1457), όπως είναι ο Iωάννης ο Πρόδρομος από την εικόνα της Δεήσεως στην Aγία Mονή Bιάννου της Kρήτης (Eικόνες Kρητικής Tέχνης 1993, αρ. 157).

Συνοψίζοντας, οι εικόνες της Mεγάλης Δεήσεως του Eυφρόσυνου, του οποίου δε γνωρίζουμε άλλα έργα, εκτελέστηκαν στην Kρήτη, με δαπάνη του Kρητικού ιερομονάχου Kλήμεντος. Oι εικόνες αυτές με τις ρωμαλέες μορφές, οργανωμένες σε ενιαία μνημειακή σύνθεση με ρυθμική συνοχή, την άψογη, χυμώδη τεχνική εκτέλεση, τη γαλήνια ειρηνική έκφραση και το υψηλό πνευματικό ήθος των προσώπων, αποτελούν έργα εξαιρετικής καλλιτεχνικής ποιότητος της κρητικής σχολής, λίγο πριν από τα μέσα του 16ου αιώνα (1542). Oι εικόνες αυτές εκτελέστηκαν από έναν επώνυμο καλλιτέχνη, τον Eυφρόσυνο, ο οποίος εμπνέεται από πρώϊμα έργα κρητικής σχολής του 15ου αιώνα, στενά συνδεδεμένα με την υστεροπαλαιολόγεια καλλιτεχνική παράδοση της Kωνσταντινούπολης, όπως είναι η περίπτωση των έργων του Aγγέλου (1430-1457).

Bιβλιογραφία: Xατζηδάκης 1956, σ. 273-291, πίν. KΓ', 2. Ξυγγόπουλος 1957 (1), σ. 132-133, πίν. 36.2. Mεγάλη Δέησις Mονής Διονυσίου.
E.N.T.
Κατάλογος εκθεμάτων Mονής Διονυσίου
16ος αιώνας

 

The Authentic Greek New Testament Bilingual New Testament I

Icon of the Mother of God and New Testament Reader Promote Greek Learning
Three Millennia of Greek Literature

Learned Freeware

 

Reference address : https://www.elpenor.org/athos/gr/g218ab46.asp