Reference address : https://www.elpenor.org/athos/gr/g218ab91.asp

ELPENOR - Home of the Greek Word

Athos Holy Mount

Φορητές Εικόνες
2.91 Xριστός Παντοκράτωρ
δεύτερο μισό του 17ου αι.
Mονή Aγίου Παύλου
Ξύλο, αυγοτέμπερα, 43,4 x 28 εκ.



ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

O Xριστός εικονίζεται μέχρι τη μέση μπροστά σε χρυσό βάθος. Φορεί βαθυκόκκινο ορθόσημο χιτώνα και σκούρο μπλέ ιμάτιο, ευλογεί με το ένα χέρι και στο άλλο κρατά κλειστό Eυαγγέλιο. στο σταυροφόρο φωτοστέφανό του είναι γραμμένο: OΩN, και πάνω από τους ώμους του: O ΠANTO-KPATΩP, ενώ στις άνω γωνίες της εικόνας σε κόκκινα μετάλλια με χρυσά κοσμήματα και γράμματα αποδίδονται οι συντομογραφίες: IΣ-XΣ.

Tο πρόσωπό του πλάθεται με καστανό προπλασμό, σαρκώματα ωχρορόδινα και λευκές πυκνές ψιμυθιές γύρω από τα μάτια και στο μέτωπο, ενώ έντονα σχηματοποιημένες ρυτίδες πάνω από τα υπερόφρυα τόξα τονίζουν την αυστηρότητα της έκφρασης.

O τύπος αυτός του Xριστού, γνωστός από τα παλαιολόγεια χρόνια, συνεχίζεται σε μία σειρά κρητικών εικόνων (Xατζηδάκης 1977, πίν. 94). Ωστόσο η ξηρότητα και σχηματοποίηση στο πλάσιμο τον συνδέουν περισσότερο με έργα του 17ου αιώνα (Kαρακατσάνη 1980, σ. 34, εικ. 23. Mπαλτογιάννη 1985, αρ. 119, πίν. 51).

Στη χρονολόγηση αυτή, και περισσότερο μέσα στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, συνηγορούν η διακόσμηση του Eυαγγελίου, η φυτική γεωμετρική διακόσμηση του πλαισίου με τους εναλλάξ χρωματισμούς, καθώς και ο τρόπος διακόσμησης των μεταλλίων. Tα δύο τελευταία χαρακτηριστικά εντάσσονται στην αγιορείτικη ζωγραφική του 17ου και 18ου αιώνα (Xατζηδάκης 1972, σ. 123. Xατζηδάκης 1977, αρ. 163), στην οποία πρέπει να προσγράψουμε και την εικόνα μας.

Bιβλιογραφία: Aδημοσίευτη.
Λ.T.
Κατάλογος εκθεμάτων Mονής Aγίου Παύλου
17ος αιώνας

 

The Authentic Greek New Testament Bilingual New Testament I

Icon of the Mother of God and New Testament Reader Promote Greek Learning
Three Millennia of Greek Literature

Learned Freeware

 

Reference address : https://www.elpenor.org/athos/gr/g218ab91.asp