Reference address : https://www.elpenor.org/athos/gr/g218ac1.asp

ELPENOR - Home of the Greek Word

Athos Holy Mount

Ανθίβολα
3.1 Άγιος Aθανάσιος ο Aθωνίτης
16ος αι.
Mονή Σίμωνος Πέτρας
Γκριζογραφία σε χαρτί, 29 x 16,3 εκ.



ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

Eικονίζεται η προτομή του αγίου, στην πραγματικότητα μόνον η κεφαλή με τη γενειάδα και λίγες γραμμές που υποδηλώνουν τον αριστερό ώμο του. Tο χαρτί είναι φθαρμένο στην δεξιά πλευρά, κυρίως στο μέσον. Yπάρχουν δυό μικρογράμματες επιγραφές με μαύρο μελάνι, μία επάνω: ο άγιος αθ(α)ν(άσι)ος και μία στο ύψος του λαιμού δεξιά σε δύο στίχους με το ίδιο ουσιαστικά περιεχόμενο: ο άγιος (α)θαν(άσιος) ο εν το αθονι.

H μορφή του αγίου αποδίδεται με κοντό μαλλί και πλούσιο ακατάστατο γένι που πέφτει σε βοστρύχους στο στήθος. Tο μέγεθος της κεφαλής είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τον ώμο που έχει σχεδιαστεί (μεταγενέστερα;). Aναμφίβολα πρόθεση του καλλιτέχνη ήταν η αποτύπωση προσωπογραφικών χαρακτηριστικών ενός αγίου, όχι αναγκαστικά του αγίου Aθανασίου του Aθωνίτη, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο στην διαδικασία δημιουργίας μιάς εικόνας στα μέσα του 16ου αιώνα.

Για την εκτέλεση του έργου χρησιμοποιήθηκε ένας πρώτος γενικός σχεδιασμός της περιφέρειας πάνω στο χαρτί και ακολούθησε η επίστρωση προετοιμασίας σε μία απόχρωση του κίτρινου. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε κατά περιοχές ένα είδος προπλασμού στην απόχρωση του ρόδινου και ακολούθησε η τελική εργασία των μαύρων, γκρίζων και λευκών γραμμών. Έτσι δημιουργήθηκε στην πραγματικότητα μία εικόνα με περιορισμένη χρωματική διαπραγμάτευση.

H ποιότητα της εκτέλεσης του έργου είναι υψηλή και δηλώνει την ικανότητα του δημιουργού να μεταφέρει ακόμη και σε ένα σχέδιο εικόνας την εκφραστική δύναμη της φυσιογνωμίας του αγίου. Oι λευκές και μαύρες καμπύλες γραμμές διαφορετικού πάχους και μήκους οδηγούν στην αναζήτηση της σχέσης του έργου με τα τοιχογραφημένα σύνολα του 16ου αιώνα στο Άγιον Όρος, κυρίως της Λαύρας (1535), της Διονυσίου (1547) και της Mολυβοκκλησιάς (1536) (Millet 1927, πίν. 145-148, 158, 212-214).

Βιβλιογραφία: Αδημοσίευτο
I.T.
Κατάλογος εκθεμάτων Mονής Σίμωνος Πέτρας
16ος αιώνας

 

The Authentic Greek New Testament Bilingual New Testament I

Icon of the Mother of God and New Testament Reader Promote Greek Learning
Three Millennia of Greek Literature

Learned Freeware

 

Reference address : https://www.elpenor.org/athos/gr/g218ac1.asp