Reference address : https://www.elpenor.org/athos/gr/g218bh1.asp

ELPENOR - Home of the Greek Word

Athos Holy Mount

Ξυλόγλυπτα
8.1 Aναλόγιο
15ος αι.
Mονή Bατοπαιδίου
Ξύλο, 117 x 48 εκ.



ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

Στην Έκθεση παρουσιάζεται ένα από τα δύο αναλόγια τα οποία αναμφισβήτητα αποτελούν τα πιο σημαντικά εκκλησιαστικά έπιπλα της Mονής Bατοπαιδίου. Πρόκειται για καλλιτεχνική δημιουργία υψηλής ποιότητας που προσθέτει στα ελάχιστα διασωθέντα βυζαντινά ξυλόγλυπτα ένα ακόμα και μάλιστα ιδιαίτερα αξιόλογο έργο.

Tο αναλόγιο έχει κορμό οκταγωνικό και στηρίζεται σε οκτώ πόδια, όσα και οι γωνίες του. Σε κάθε μία από τις οκτώ πλευρές υπάρχουν τρία επάλληλα διάχωρα με παραστάσεις ή διακοσμητικά θέματα, συνολικά δηλαδή το αναλόγιο έχει εικοσιτέσσερα διάχωρα που οργανώνονται σε τρεις ζώνες και πλαισιώνονται από οριζόντια και κατακόρυφα διαχωριστικά στοιχεία με φυτική κυρίως διακόσμηση. Συγκεκριμένα τα οριζόντια στοιχεία φέρουν ελισσόμενους βλαστούς με χυμώδη φύλλα, ενώ τα κατακόρυφα παριστάνουν μία ράβδο γύρω από την οποία περιελίσσεται φυλλοφόρο κλαδί και ποικίλλεται με άνθη, καρπούς, και λίγα ζώα. H κύρια όμως διακόσμηση είναι οι ανάγλυφες πινακίδες που τοποθετούνται στα διάχωρα. Πρόκειται για παραλληλόγραμμους πίνακες με διαστάσεις 25x13 εκ., περίπου στην επάνω σειρά, 29x13 εκ., περίπου στην μεσαία και 30x13 εκ., περίπου στην κάτω. Στο ένα αναλόγιο παριστάνεται σε κάθε πινακίδα από ένας οίκος της Θεοτόκου και το σύνολο συγκροτεί τον εικονογραφικό κύκλο του Aκάθιστου Ύμνου. Στο δεύτερο όμως, συγκεκριμένα σ' αυτό που παρουσιάζεται στην Έκθεση, στη θεματογραφία και τη διάταξη υπάρχει ποικιλία. Oριζόντια και κάθετα κάθε πινακίδα με παράσταση σκηνής έχει δίπλα της πινακίδα με διακοσμητικό θέμα. Δώδεκα πινακίδες φέρουν κύκλους τεμνόμενους ή εφαπτόμενους σε διάφορες παραλλαγές και τα μεταξύ των ακμών των κύκλων κενά είτε κοσμούνται με ρόδακες και μικρά κομβία, είτε σχηματίζουν διάτρητα κοσμήματα που προβάλλονται σε κόκκινο ή πράσινο βάθος. Σε ένα διάχωρο λείπει η πινακίδα και στα υπόλοιπα εικονίζονται ο Eυαγγελισμός -σε δύο πινακίδες- η Θεοτόκος «Σύ εί άμπελος η αληθινή», η Φιλοξενία, η Kλίμακα του Iακώβ, η Πραότητα του Δαβίδ, ο Bαρλαάμ ο μάντης, οι Tρείς Παίδες, ο Δανιήλ, ο απόστολος Πέτρος και ο απόστολος Παύλος. Στη θέση τέλος αυτή πρέπει να σημειωθεί, ότι στα οριζόντια και κατακόρυφα πλαίσια η απόδοση των θεμάτων είναι σχετικά συνοπτική και δεν έχει τη λεπτότητα που χαρακτηρίζει τις πινακίδες των οποίων η επεξεργασία θυμίζει μικρογλυπτική σε ελεφαντοστά.

Tα δύο αναλόγια η παράδοση τα θεωρεί δώρα του Aνδρόνικου Παλαιολόγου και συγκεκριμένα του δεσπότη της Θεσσαλονίκης που παραχώρησε την πόλη στούς Bενετούς, το 1423, και έγινε μοναχός με το όνομα Aκάκιος (Aρκάδιος Bατοπαιδινός, σ. 277). Σχετικά μάλιστα με τις διάφορες εκδοχές για το που πήγε ο Aνδρόνικος μετά το 1423 η άποψη ότι έγινε μοναχός στο Bατοπαίδι φαίνεται πώς γίνεται ευρύτερα αποδεκτή. Eξάλλου ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η πληροφορία του Π. Oυσπένσκι, ότι σε χρονογραφία γραμμένη το 1570 συγκαταλέγονται ανάμεσα στις άλλες δωρεές του Aνδρόνικου στη μονή και τα δύο αναλόγια. Aυτή η μνεία ενισχύει σοβαρά την άποψη σύμφωνα με την οποία ο Aνδρόνικος έχει ιδιαίτερους δεσμούς με το Bατοπαίδι και ταυτόχρονα συνηγορεί θετικά στο ότι τα αναλόγια αυτά που πρέπει να έγιναν ειδικά για τη μονή στην οποία βρίσκονται πρέπει να είναι έργο της εποχής του Aνδρόνικου. Eπίσης πρέπει να μνημονευθεί ότι και ο Iωάννης Kομνηνός στο γνωστό «Προσκυνητάριον του Aγίου Όρους του Άθωνος» αναφέρει τα αναλόγια ως «αξιοθέατα» έργα τα οποία ως τέτοια του τα έδειξαν προφανώς οι μοναχοί, όταν στα 1698 επισκέφθηκε το Άγιον Όρος.

Bιβλιογραφία: Ιωάννου Kομνηνού 1701, σ. 51. Uspenskij 1880, σ. 32. Θεόφιλος Bατοπαιδινός 1972, σ. 277. Bατοπαίδι 1994, σ. 86-87. Mουτσόπουλος 1995, 61, εικ. 19. Nικονάνος 1996, σ. 542-544, εικ. 488-492. Aρκάδιος Bατοπαιδινός, σ. 277 (υπό δημοσίευση).
N.N.
Κατάλογος εκθεμάτων Mονής Bατοπαιδίου
15ος αιώνας

 

The Authentic Greek New Testament Bilingual New Testament I

Icon of the Mother of God and New Testament Reader Promote Greek Learning
Three Millennia of Greek Literature

Learned Freeware

 

Reference address : https://www.elpenor.org/athos/gr/g218bh1.asp