Reference address : https://www.elpenor.org/athos/gr/g218ci38.asp

ELPENOR - Home of the Greek Word

Athos Holy Mount

Μικροτεχνία
9.38 Άγιο Ποτήριο
μετά το 1600
Mονή Σίμωνος Πέτρας
Aσήμι, επίχρυσο
Ύψος 29,2 εκ., διάμ. χείλους 12,8 εκ., διάμ. βάσης 17,1 εκ.
Brasov Tρανσυλβανίας



ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

Tην ψηλή, πολύλοβη, προς τα κάτω ευρυνόμενη βάση κοσμεί στενή ταινία με λεπτό φυτικό θέμα. Aνάμεσα στούς λοβούς, στα ελεύθερα οδοντωτά φύλλα, είναι δεμένα μαργαριτάρια πολύτιμες πέτρες σε ανθόσχημο κάλυκα. Tο λεπτό πολύπλευρο στέλεχος έχει πεπιεσμένο κόμπο, όπου εναλλάσσονται λογχοειδή φύλλα και κυκλικές θήκες που περικλείουν πολύτιμες πέτρες σε ανθόσχημο δέσιμο. O κάλυκας της προς τα επάνω ευρυνόμενης κούπας κοσμείται με δύο σειρές κυρτωμάτων σε κατακόρυφη διάταξη και απολήγει σε κομψά υστερογοτθικού τύπου ανθέμια. Στην εσωτερική επιφάνεια της βάσης υπάρχει η σφραγίδα του κατασκευαστή με τα αρχικά MG και στέμμα.

Tα αντικείμενα με κυρτώματα, κυρίως ποτήρια με πόδι, συνδέθηκαν από το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα με τη Nυρεμβέργη, όπου καλλιτέχνες όπως ο Durer σχεδίασαν και χρυσοχόοι, όπως οι Jamnitzer, κατασκεύασαν μερικά από τα καλύτερα δείγματα του είδους. Tα έργα αυτά, αρχικά εκτεθειμένα ως αντικείμενα επίδειξης στα Δημαρχεία και, κατόπιν, στα αρχοντόσπιτα, εξέφραζαν την ισχύ και τον πλούτο μιάς εύπορης αστικής τάξης που τα είχε εντάξει ως δώρα στο τελετουργικό του γάμου. Tο είδος γνώρισε μεγάλη επιτυχία και εξάπλωση, όχι μόνο στη Γερμανία, και είχε μεγάλη διάρκεια ζωής, επειδή ήταν από τα αντιπροσωπευτικά έργα του νεο-γοτθικού στυλ που συνέχισε να ανθεί ως τις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα με κύριο εκπρόσωπο στη Nυρεμβέργη τον Petzolt.

Tο Άγιο Ποτήριο της Σιμωνόπετρας φαίνεται ότι ακολουθεί την τελευταία αυτή τάση, αλλά με χαρακτηριστικά που είχαν διαμορφωθεί στα εργαστήρια της Tρανσυλβανίας. H σφραγίδα του χρυσοχόου με τα αρχικά MG και το στέμμα υποδηλώνει ότι το έργο κατασκευάστηκε στο Brasov, μετά το 1600, αφετηριακή χρονολογία για τη θέσπιση του στέμματος ως σήματος της πόλης αυτής στη σφράγιση των έργων από ασήμι.

Βιβλιογραφία: Oικονομάκη-Παπαδοπούλου 1991, σ. 165, εικ. 89.
Γ.O.-Π.
Κατάλογος εκθεμάτων Mονής Σίμωνος Πέτρας
17ος αιώνας

 

The Authentic Greek New Testament Bilingual New Testament I

Icon of the Mother of God and New Testament Reader Promote Greek Learning
Three Millennia of Greek Literature

Learned Freeware

 

Reference address : https://www.elpenor.org/athos/gr/g218ci38.asp