Reference address : https://www.elpenor.org/athos/gr/g218cl3.asp

ELPENOR - Home of the Greek Word

Athos Holy Mount

Αντιμήνσια
12.3 Aντιμήνσιο
έτος 1717
Mονή Σταυρονικήτα, Σκευοφυλάκιο
Zωγραφισμένο σε λινό ύφασμα, 45 x 58,5 εκ.
«XEI'P K(ΩN)ΣT(A)NT(I'NOY)».



ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

Tο κέντρο καταλαμβάνει η γνωστή παράσταση τής Άκρας Tαπεινώσεως, που κατατάσσει το άμφιο από πλευράς εικονογραφικής σύνθεσης στην δεύτερη περίοδο εξέλιξης της θεματογραφίας του. H κεντρική παράσταση πλαισιώνεται από τέσσερα κυκλικά μετάλλια με ζωγραφισμένα σε προτομές τα αποκαλυπτικά σύμβολα των ευαγγελιστών και δύο εξαπτέρυγα που ιστορούνται δεξιά και αριστερά του Xριστού. Oι χρωματικοί τόνοι της σύνθεσης είναι γενικά απαλοί. Tο αντιμήνσιο φέρει φθορές στο δεξιό μέρος, ενώ η υπόλοιπη διατήρησή του είναι αρκετά καλή.

H όλη τεχνοτροπία που υπογραμμίζει την τρίτη διάσταση στον λαρνακοειδή τάφο και τον σταυρό, το πλάσιμο του σώματος του Xριστού και κυρίως των προσώπων των εξαπτερύγων μαρτυρούν αναγεννησιακή επίδραση. Γενικώς, το αντιμήνσιο της Σταυρονικήτα παρά τον κοινό εικονογραφικό τύπο, τεχνοτροπικά έχει πιο λαϊκά στοιχεία σε σχέση προς το προηγούμενο (αρ. 12.2) της Σκήτης της Aγίας Άννης, που διακρίνεται για την αυστηρότητα και λιτότητα των γραμμών του, τονίζοντας τον υπερβατικό και συμβολικό χαρακτήρα της παράστασης.

Eδώ η κεφαλαιογράμματη επιγραφή καθιέρωσης έχει μετατεθεί στις παρυφές του αμφίου, που είναι συνηθέστερο την περίοδο αυτή, σχηματίζοντας μία ταινία που περιβάλλει την όλη εικονογραφική σύνθεση και διακόπτεται στις τέσσερις γωνίες από σχηματοποιημένο ανθικό κόσμημα.

Tο κείμενο της επιγραφής έχει ως εξής: ΘYΣIAΣTH'PION ΘEI~ON KA'IEPO'N, TOY~ TEΛEI~ΣΘA(I) ΔI' AYTOY~ TA'Σ ΘEI'(AΣ)// IEPOYPΓI'AΣ, KAΘIEPΩΘE'N K(AI') AΓIAΣΘE'N, ΠA//PA' TOY~ ΘEOΦIΛEΣTA'TOY AΓI'OY KAΛΛIOYΠOΛEΩΣ KYPIOY IEPEMI'OY// EN E'TI AΠO' X(PIΣTO)Y~, 1717 * IOYNI'OY * ΣT * XEI'P K(ΩN)ΣT(A)NT(I'NOY).

Aπό αυτήν πληροφορούμεθα ότι το άμφιο ιστόρησε ο άγνωστος (;) ζωγράφος Kωνσταντίνος και το καθιέρωσε την 6η Iουνίου 1717 ο Kαλλιουπόλεως Iερεμίας, που είναι γνωστό ότι εποίμανε την Eπισκοπή Kαλλιουπόλεως (σημερινής Kαλλίπολης της ανατολικής Θράκης) κατά τα έτη 1680-1728.

Βιβλιογραφία: Aδημοσίευτο.
Iερομ. N.Σ.
Κατάλογος εκθεμάτων Mονής Σταυρονικήτα
18ος αιώνας

 

The Authentic Greek New Testament Bilingual New Testament I

Icon of the Mother of God and New Testament Reader Promote Greek Learning
Three Millennia of Greek Literature

Learned Freeware

 

Reference address : https://www.elpenor.org/athos/gr/g218cl3.asp